4 Aralık 2011 Pazar

dedim şiir nedir, dedi iyidir

Ahmet Hamdi Tanpınar'ı anlayacak kudrette değilim.Deha değilim. Olamadım! Şiir bazen sadece şiir için olsa , ne kadar kolay.. Sadece şiirleri okusak, detayına inmesek. Sütün kaymağını sevmek gibi bir şey bu ;ama vitamini de lazım gelir kii, ruhumuzu besleyecektir. Beslesin lütfen. Yoksa bu kadar demli ve katran gibi çayı bünye kaldırmaz. "Sen ellerle demlenirken, ben çay bile içmedim" deyip şiir denen mahlukatın taaaaaa ötesine geçen(!) Yıldız ablamıza selam olsun.


Fransız Edebiyatı'dan epey aparılmış bir şiir anlayışımız var, Parnasçıların sembolizmini kopyalamıştır Haşim. Yahya Kemal'in şiiri aşırı sağlam olsa da Fransız şiirinin etkisi- Baudelaire, Rimbaud, Verlaine akisleri gırladır. Modern şiir dediğimiz şey bizde başka şekillerde tezahür eder ki, bunun balangıcı nerdedir, nereye gitmektedir accayip tartışılır.


Şiir nedir sorusuna en güzel cevabı da Ülkü Tamer vermiş, ben bunu da Metin Altıok'un Şiirin İlk Atlası'ndan öğrendim. Ne de çok sevdim o atlası...
"...

12
Şiir ölümün gölgesidir, yaşamanın örtüsü.
Çocuğun savunmasıdır şiir.
13
Şiir kumsalın eleğidir, kayanın tortusu.
Mermerin sunduğu damardır şiir.
14
Şiir uykusuzluğun şiltesidir, uykunun haritası.
Balkonun uyanışıdır şiir.
15
Şiir ateşin habercisidir, yangının kundakçısı. 
Yanardağın üstündeki kuştur şiir.
..."


1 yorum:

  1. Sitenizi sıklıkla takip ediyoruz . İstanbul Lazer Epilasyon olarak size başarılar diler ve paylaşımlarınızın devamını bekleriz .

    YanıtlaSil